Internationale award voor ontwerp parkeerplaats fort Vechten
vrijdag, 21 juni 2013 11:08

11 april 2013 - Het ontwerp van het parkeerlandschap bij fort Vechten is beloond met de internationale A' Design Award. De parkeerplaats fort Vechten werd onlangs in gebruik genomen en vormt de nieuwe, sferische entree voor het nationaal centrum Nieuwe Hollandse Waterlinie op de plek van fort Vechten.

Het thema van het ontwerp is gebaseerd op het verborgen militaire landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. 's Avonds zijn de anti-tankelementen in het landschap sfeervol verlicht.

Camouflage in het groen

De parkeerplaats is vormgegeven en uitgevoerd met veel respect voor het natuurlandschap en de aanwezige vleermuispopulatie. Als er geen auto's op de parkeerplaats staan lijkt het een weiland met anti-tankelementen en ooievaarsnesten. Als de parkeerplaats vol is, bv bij manifestaties, ontstaan zichtlijnen naar het fort en de kazematten. De verlichting is dan aangepast, zodat het de vliegroutes van de vleermuizen niet verstoord.

Cradle to Cradle

Het hele project volgens de principes van cradle to cradle uitgevoerd. De wandelpaden bestaat uit beton waarin vervangers voor cement en grind zijn gebruikt. De fietsenstalling bestaat uit oude betonnen afrasteringpalen die kenmerkend zijn voor de omgeving van forten.

Internationale prijs

Het C2C ontwerp met de naam 'Camouflage', dat in 2012 werd gerealiseerd, is van de hand van Parklaan landschapsarchitecten en kunstenaar Paul de Kort. A' Design Award and Competition is een internationale wedstrijd en heeft 60 categorie├źn waaronder landscape planning and garden design. Het ontwerp werd gemaakt in opdracht van de provincie Utrecht en is uitgevoerd door BAM wegen.

Voor algemene informatie:
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. , (030) 258 91 11